21 beneficii surprinzatoare ale uleiului esential de lavanda

21 beneficii surprinzatoare ale uleiului esential de lavanda

Lavandula angustifolia – aceasta este denumirea îndrăgitei plante pe care o cunoaștem ca levănțică. Originară din zona Mediteranei, a Orientului Mijlociu și Indiei, ea a fost întrebuințată din cele mai vechi timpuri pentru multiplele ei proprietăți și beneficii. Egiptenii o foloseau la îmbălsămare, Cleopatra ca esență de parfum, regii și reginele Europei o aveau în grădinile palatelor. Levănțica a fost considerată de-a lungul timpului o plantă care îmbuna soarta, oferea protecție împotriva bolilor și deochiului, ea ajungând la rang de plantă tămăduitoare și fiind menționată inclusiv în Biblie.

Plantă perenă, iubitoare de soare și de un sol bine drenat, lavanda înflorește la sfârșitul primăverii sau începutul verii și a devenit un simbol al romantismului și stării de bine. Când ne gândim la câmpuri întinse și însorite de lavandă, ne gândim în primul rând la sudul Franței, deși ea este cultivată cu succes acum atât în România cât și în multe alte părți ale lumii care îndeplinesc cerințele ei.

Supranumită și regina plantelor medicinale, lavanda a fost deschizătoare de drum și în ceea ce privește aroma terapia. Din vârfurile înflorite ale levănțicii se extrage, prin distilare, prețiosul ulei esențial de lavandă și, ca produs secundar, apa de lavandă (hidrolatul de lavandă).

Uleiul esențial de lavandă este probabil cel mai popular și versatil ulei esențial. Numeroasele sale virtuți au fost documentate și evidențiate de-a lungul timpului. Este important însă de știut cum să alegem acest produs, pentru a fi siguri de calitatea, puritatea și autenticitatea sa. Nu toate uleiurile esențiale sunt pure sau pe același prag de calitate. Unele sunt obținute prin alte metode decât distilarea, folosind solvenți sau sunt diluate cu alte substanțe sau uleiuri. Este foarte important să ne documentăm și să fim siguri că alegem un produs pur, de calitate superioară. Pe etichetă ar trebui să scrie: 100% ulei esențial pur de lavandula angustifolia . Prețul este un alt bun indicator al calității uleiului.

Beneficiile uleiului esențial de lavandă aplicat în mici cantități pe piele, ca atare sau diluat

  • Uleiul esențial de lavandă este antiseptic, antimicrobial, antiinflamator, antifungic, analgezic
  • Grăbește vindecarea micilor răni, arsuri, iritații, înțepături de insecte și ajută în caz de mâncărimi
  • Poate fi diluat într-un ulei care se absoarbe rapid în piele (migdale dulci, jojoba) și aplicat pe piele pentru a preveni înțepăturile de insecte
  • Ameliorează și combate acneea
  • Aplicat pe scalp, previne căderea excesivă a părului, stimulează creșterea acestuia și e folosit chiar și în unele cazuri de alopecie
  • Adăugat la un mix de uleiuri pentru masaj, promovează starea de bine și relaxarea
  • Folosește un roll on cu ulei esențial de lavandă (precum Calm Down Love din colecția Mayie Fun!), aplicându-l pe punctele de puls (încheieturi, tâmple) pentru a-ți reda o stare de bine și de calm

 

Beneficiile uleiului esențial de lavandă bazate pe aromaterapie (prin inhalarea mirosului)

  • Diverse studii arată că mirosul de lavandă calmează sistemul nervos și are un efect liniștitor în caz de anxietate, stres, atacuri de panică, depresie sau oboseală cronică
  • Susține funcțiile cognitive și îmbunătățește memoria
  • Promovează și îmbunătățește calitatea somnului, previne insomniile
  • Diminuează crampele menstruale și ameliorează sindromul premenstrual, având un efect calmant
  • Ameliorează simptomele de greață și vărsături

Întrebuințări

  • În primul rând, uleiul esențial de lavandă este folosit în industria parfumeriei dar și cea a fabricării de produse cosmetice (săpunuri, creme și loțiuni, geluri de duș, spumante de baie, produse pentru păr etc.)
  • Având un miros atât de apreciat, lavanda a fost introdusă și în multe produse de curățenie, întreținere a casei (detergenți, dezodorizante, spray-uri de mobilă etc.)
  • Uleiul esențial de lavandă ocupă loc de frunte în aromaterapie, inițial fiind folosit în special pentru parfumarea mediului ambiant (printr-un difuzor sau lumânări de exemplu, pentru multiplele beneficii pe care le aduce prin inhalare) și în masaje. Ulterior, atât planta cât și uleiul esențial au devenit atât de versatile încât au ajuns să fie utilizate în cele mai diverse moduri.

Câteva dintre preferatele noastre întrebuințări ale uleiului esențial sunt:

  • Câteva picături adăugate în sarea de baie sau direct în apa din cadă
  • Săculețe de sare și lavandă/ulei esențial care pot fi încălziți și aplicați pe umeri, spate
  • Cartonașe stropite cu ulei esențial de lavandă puse în dulapuri pentru un miros plăcut dar și eficiente împotriva moliilor
  • Buchete decorative de lavandă uscată sau potpourri-uri (și acestea pot fi stropite cu puțin ulei esențial)
  • Câteva picături de ulei esențial stropite pe așternuturi și perne pentru a promova un somn calitativ și liniștit
  • Adăugați 2 picături pe masca nelipsită astăzi (chirurgicală sau textilă) – vă va relaxa și vă veți bucura de mireasma încântătoare

Uleiurile esențiale sunt extracte din plante puternic concentrate care, datorită compușilor lor și substanțelor volatile pot provoca iritații sau alergii. Efectuați întotdeauna un test cu o cantitate foarte mică de ulei esențial aplicată în pliul cotului pentru a determina dacă sunteți alergici.

Uleiurile esențiale sunt contraindicate copiilor și femeilor însărcinate.

Pentru orice afecțiune sau problemă medicală vă recomandăm să vă adresați medicului sau specialistului dumneavoastră. Nu ingerați uleiuri esențiale decât sub îndrumarea unui specialist.

Alegeți întotdeauna cu atenție produsul pe care îl cumpărați, pentru a fi siguri de puritatea și calitatea lui.

Tudor Panait

Adauga un comentariu

Atentie: comentariile trebuie aprobate de moderator inainte de a fi publicate.

Continua cumparaturile
Comanda ta

Nu ai produse in cosul de cumparaturi