Acest site are suport limitat pe browserul tău. Îți recomandăm să folosești Edge, Chrome, Safari sau Firefox.

Transport începând de la 8.98 lei oriunde în România și gratuit pentru comenzi peste 300 lei!
Comandă de 400 de lei pentru 15% reducere!
Coșul

Ce trebuie să știi despre UVA și UVB

Postat de Tudor Panait pe
Ce trebuie să știi despre UVA și UVB

Radiațiile ultraviolete (UV) freprezintă o mică parte din spectrul electromagnetic care ajunge de la soare pe pământ. Fiecare culoare vizibilă are o anumită lungime de undă în acest spectru.
Imaginează-ți curcubeul (Roșu Oranj Galben Verde Albstru Indigo Violet). Fiecare culoare are o lungime de undă, roșu având lungimea cea mai mare (700 nano metri) iar violet lungimea cea mai scurtă (400nm).

Ce se întamplă însă acolo unde nu vedem cu ochiul liber? Cu ce ne afectează acele lungimi de undă mai mici de 400nm? Ele se numesc radiații ultraviolete și ajung pe pâmânt în mod natural, la fel ca lumina pe care o vedem.

Ultravioletele se împart în trei categorii:

  • UVA - cele cu lungimi de undă între 400nm și 320nm. Care la rându lor se împart în UVA I (400nm - 340nm) și UVA II (340nm - 320nm)
  • UVB - cele cu lungimi de undă între 320nm și 280nm
  • UVC - cele cu lungimi de undă între 200nm și 280nm. Acestea sunt foarte eficiente la distrugerea microorganismelor însă ele sunt absorbite în totalitate de stratul de ozon al pământului. Sperăm ca pentru mult timp de acum înainte.

Atât UVA cât și UVB pătrund în atmosferă și ne creează o serie de probleme dar și de beneficii. Cu toții știm că singura sursa indicată de vitamina D pentru noi oamenii este expunerea la soare. UVB sunt radiațiile responsabile pentru sinteza vitaminei D în corpul nostru. Însă UVB sunt și acele radiații care ard pielea când stăm la soare, care accelerează degradarea pielii (photoaging), care pot genera cataracta și care pot genera cancerul de piele în situațiile de expunere îndelungată.

Știința evoluează foarte repede și studiile publicate neîncetat de cercetători creează foarte multe confuzii printre noi, oamenii de rând. UVB au fost studiate foarte mult și stim multe despre ele însă despre UVA încă învățăm și aflăm informații noi de la an la an.

Radiațiile UV și cancerul de piele

Expunerea îndelungată la radiații UV creează distrugeri în ADN-ul celulelor care formează pielea, ajungând apoi la dezvoltarea de mutații. Acestea sunt una din sursele principale ale cancerului de piele. Există un consens global prin care radiațiile UV sunt considerate cancerigene, ele generând mai multe tipuri de cancer de piele. În 2017 incidența cancerului de piele a variat între 1 și 22 de persoane la 100.000 de locuitori, în funcție de țară și tipul de cancer.

Radiațiile UVA

Acest tip de ultraviolete reprezintă un procent de până la 90% din totalul de radiații UV care ajung la suprafața pământului. Intensitatea lor este relativ constantă pe tot parcursul zilei și pe parcursul anului. Deși sunt mai puțin intense decât UVB, ele sunt de 30-50 de ori mai frecvent întâlnite pentru că penetrează norii, sticla și alte materiale cu densitate redusă. Nu ne putem asunde de ele când plouă și nici in spatele geamului de la terasă. 

Despre UVA se știe de mult timp că reprezintă un factor important în îmbătrânirea pielii (photoaging) și apariția ridurilor însă nu au fost asociate distrugerilor celulare puternice din epidermă. Însă recent, de câteva decenii, oamenii de știință au descoperit că UVA distruge keratinocitele (celulele care formează o mare parte din structura stratului exterior al pielii) aflate la baza epidermei. Acolo se declanșează cele mai multe cancere de piele.

UVA sunt acele radiații care provoacă bronzul. Ele pătrund mai adând în piele și ajung până sub epidermă. UVA provoacă distrugeri în ADN-ul celulelor din piele, motiv pentru care, în momentul în care simt prezența UVA, melanocitele (celulele responsabile cu producția de melanină) încep să producă melanină (substanța maro care dă culoare pielii) în încercarea de a stopa distrugerea celulelor. Lămpile din saloanele de bronzat produc ultraviolete de peste 10 ori mai intense decât soarele, astfel melanocitele nu pot face față distrugerii ADN-ului.

Radiațiile UVB

Aceste ultraviolete sunt responsabile cu arsurile solare și iritațiile (pielea roșie). Ele nu reușesc să treacă de epidermă, se opresc undeva în straturile exterioare ale epidermei. UVB sunt principalii jucători în dezvoltarea cancerului de piele dar au și un rol, mai mic, de contribuitor în bronzare și photoaging.

UVB trec cu greu prin sticlă și nu trec prin nori însă au intensitate mare la altitudine ridicată sau atunci când mergi pe zăpadă. Zăpada, nisipul sau alte surpafețe care reflectă lumina, reflectă și până la 80% din UVB, deci ești atacată de UVB și de sus și de jos.

În România, UVB au maxim de intensitate între 10:00 și 17:00, începând cu luna aprilie până târziu în octombrie.

Cum rămâne cu vitamina D de care avem atâta nevoie? Indicat este să te expui la soare timp de 15 minute pe zi, fără protecție solară. Imediat după, poți aplica filtrele tale preferate de protecție solară. UVA sunt cele care generează sinteza vitaminei D, deci poți beneficia de acest tratament tot timpul anului.

Măsuri de prevenție pentru iradierea UV

Protejează-te de UV atât afară cât și în interior. Afară caută umbra iar în mașină sau în casă protejează-te folosind folie UV la ferestre. O folie bună cu protecție UV blochează 99.9% din UV și lasă să intre 80% din lumina vizibilă ochiului.

Poartă haine cu factor de protecție UPF (Ultraviolet Protection Factor) cât mai mare. UPF 30 înseamnă că materialul lasă să treacă doar 1/30 din radiația UV. Poți de asemenea urmări comportamentul ca filtru UV al diverselor materiale de la hainele pe care le porți zilic și, în timp, vei învăța ce haine poți alege pentru a ieși afară cu maxim de protecție. Ca regulă generală, hainele albe sau negre care reflectă lumina vizibilă au UPF-ul cel mai ridicat.

Poartă o pălărie și ochelari de soare cu protecție UV. Fața, gâtul și ochii sunt zonele cele mai afectate de UV.

Folosește produse cosmetice cu filtre de protecție atât pentru UVB cât și pentru UVA.

Factorul de protecție solară (SPF)

Produsele cosmetice moderne folosesc cotarea SPF pentru a indica gradul de protecție UVB pe care-l oferă. SPF nu indică protecția UVA. Spre deosebire de UPF (la haine) SPF nu este un indicator de protecție în sine, acest număr reprezintă cu cât timp poți prelungi expunerea la soare atunci când folosești un produs cosmetic față de situația în care nu folosești niciun produs. De exemplu, dacă folosești un produs cu SPF 10, va dura de 10 ori mai mult timp până când pielea ta se va înroși comparând cu lipsa totală e unui produs cu SPF.

La momentul aplicării produsului cu SPF, protecția de UVB arată astfel:

  • SPF 15 filtrează 93% din UVB
  • SPF 30 filtrează 97% din UVB
  • SPF 50 filtrează 98% din UVB

Protecția solară zilnică recomandată este SPF 15 iar pentru expunerea îndelungată la soare, minim SPF 30 este recomandat.

În produsele cosmetice există doua tipuri de filtre UV care diferă între ele prin modul de acțiune:

  • Filtrele chimice creează o peliculă fină pe piele care absoarbe radiația UV
  • Filtrele fizice creează o peliculă fină pe piele care reflectă radiația UV

Exista multe filtre chimice și în fiecare an apar filtre noi însă niciunul nu este aprobat de standardele de cosmetice organice. Însă filtrele fizice sunt aprobate pentru cosmetice organice și sunt doar două:

  • Oxid de zinc - filtrează UVA I, UVA II și UVB
  • Dioxid de titan - filtrează UVA II și UVB

De asemenea, uleiurile vegetale naturale (presate la rece) au un factor SPF care variază între 3 și 7.

Măsuri de refacere a distrugerilor cauzate UV

Generarea de radicali liberi în piele, modul de distrugere al ADN-ului celulelor pielii, modul de funcțioare al arsurilor solare, sunt toate mecanisme cunoscute. Din acest motiv exista multe active cosmetice, naturale și chimice, care generează mecanisme de acțiune ce inversează procesul de degradare generat de UVA și UVB.

Filtrele UVA și UVB într-un produs cosmetic nu sunt 100% sigure, puterea lor de acțiune poate fi redusa semnificativ dacă rețeta cosmetică nu a fost facută atent și testată în detaliu (este foarte delicat să integrezi filtre UVA și UVB în produse cosmetice!). Puterea de acțiune a filtrelor scade cu trecerea timpului după aplicare, motiv pentru care trebuie să reaplici produsul cu factor SPF de mai multe ori în timpul expunerii la soare.

Chair daca folosesti produse cu protecție SPF, există multe portițe prin care ultravioletele pot intra în piele. Din acest motiv, îți recomandăm să folosești zilnic și produse de refacere post UV. Aceste produse ajută la regenerarea celulară, elimină radicalii liberi, refac bariera hidrolipidocă și au efecte antiinflamatoare.

Citește mai multe despre:

← Postări mai vechi Postări mai noi →


0 commentarii

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să fie publicate